vergeten groenten
juli 6th, 2009 | RSS Feeds | Geplaatst in: Columns 2009, juliWe koken gevarieerd, gezond en met smaak. We geven onze kinderen het beste van het beste. Om eens wat anders te eten dan broccoli en boontjes uit Egypte hebben we sinds een aantal maanden een groente-abonnement. Elke dinsdag staat de bruine papieren ecologisch-afbreekbare tas op ons te wachten. Boordevol vitaminietjes en zonder verdachte toevoegingen. De appels hebben een plekje en de sla zit vol zand en rupsen. Wat een pret. Het is seizoensgebonden groente en gelukkig zijn we in het goede seizoen begonnen. In de winter til je je namelijk een hernia met een tas vol kolen en peen. Naast het gewicht van de groenten is de verwerking een ander punt. Er ontstond een klein probleem toen de jongste het bad in wilde maar eerst de spinazieprut uit het afvoerputje moest halen. We waren blij verrast toen de week erna schorseneren in het pakket zaten. Schorseneren behoren tot de vergeten groenten van Nederland, samen met de pastinaak, knolkervel en de kliswortel. Na lang zoeken vonden we in een beduimeld kookboek uit de jaren zeventig een recept. Het koken met een vergeten groente klinkt romantisch en spannend maar helaas is het verwerken van schorseneren een hels karwei. Eerst weken in een emmer met zout, dan voorzichtig schillen en daarna nog drie kwartier zachtjes koken. Na anderhalf uur konden we met de mouwen nog opgerold de dampende schaal schorseneren op tafel zetten. De kinderen, inmiddels flink uitgehongerd, bekeken de schaal met niet verhulde walging. De armen gekruist en met een ietwat groene kleur om de neus sloten ze een pact. Schorseneren zouden hier nooit meer op tafel komen. Oorlog verbroedert of in dit geval verzustert.
Met de klei aan onze nagels keken we elkaar hulpeloos aan. Waren we daar ruim een uur mee bezig geweest? De rest van de maaltijd hebben we maar achterwege gelaten want het was inmiddels acht uur. Vastberaden begonnen we aan onze missie maar zetten nu het mes in de vergeten groente. We weten nu waarom vergeten groente vergeten is. Daar zijn namelijk redenen voor. Het is een teringklus om die dingen schoon te maken, zelfs aan witlof uit China zit meer smaak en je pannen worden er ook nog eens giga-smerig van. Na een kwartier zaten ze met z’n allen met een boterham met pindakaas nog even naar Nickelodeon te kijken. Morgen aan de slag met de kliswortel?